Vi tog Golden Gate bron in till San Francisco, ni vet den röda (egentligen heter färgen International orange…) bron som James Bond klättrar omkring på allt som oftast. Det var riktigt häftigt att köra över bron som vi sett på så många filmer, och se San Francisco breda ut sig framför. Jag kunde inte låta bli att sjunga på låten; If you´re are going to San Francisco (be sure to wear som flowers in your hair). Bron invigdes för övrigt 1937 under pompa och ståt. Om man räknar samman längden av alla stålvajrar som bron hänger i når man tre varv runt jorden. Jag gillar info man hittar i guideböcker……..

Hojen blev inlåst i ett garage, och fick en vilodag. Vi använde apostlahästarna för att gå upp och ned för alla backar. San Francisco är en helt fantastisk stad! Otroligt vacker med vatten på tre sidor, de välbekanta backarna, en salig blandning av moderna skyskrapor, pampiga utsmyckade gamla byggnader från sekelskiftet, riktigt vackra trävillor och lummiga parker. Det är en skön stämning med mycket musik och sång. På torget bredvid hotellet spelade ett salsaband, och nedanför hotellrumsfönstret stod ett barbershopsband och sjöng oss till sömns. Vi följde med turistströmmen till Alcatraz, Fishermans Wharf och Pier 39. 1990 beslöt sig en koloni på 1300 sjölejon för att bosätta sig vid Pier 39, mitt i San Franciscos hamn, och de har stannat kvar sedan dess. De är oftast flest i början på året, sedan verkar de ha annat för sig. Men det verkar som om de tycker att det är ett ganska bra liv att ligga på piren och gotta sig i solen, ta ett dopp inemellan för att hitta sig någon god sill – eller vad som nu står på sjölejonsmenyn – snacka lite med sjölejonspolaren, och att bli fotograferade och beundrade av en hel hord av turister varje dag.

Vi brukar ha som vana att gå till parker när vi kommer till storstäder och i San Francisco är det The Golden Gate Park som San Franciscoborna kallar för The Park. Den är gigantisk och innehåller det mesta; basebollsplaner, botanisk trädgård, redwoodsskog, bowlingbanor, cykelstigar, tennisbanor och en liten japansk trädgård – The japanese Tea Garden. Trädgården har skötts av familjen Hagiwara i flera generationer och har många jättevackra hundraåriga bonsaiträd. När familjen återvände från det interneringsläger där amerikaner höll japaner fångna under andra värdskriget upptäckte de att alla träden hade blivit sålda. De ägnade sedan två decennier till att hitta och återbörda träden till deras rätta hem.

Efter lte storstadliv åker vi vidare till Yosemite!